Ekonomi

TSMC, Huawei cihazında bulunan isimsiz müşteriye çip teslimatını durdurdu

Önde gelen çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), çiplerinin bir Huawei ürününde kullanıldığını keşfettikten sonra müşterilerinden birine olan sevkiyatlarını durdurdu. Bu hamle, ABD ihracat kısıtlamalarının olası ihlallerine karşı bir tepki olarak geliyor.

Yaklaşık iki hafta önce TSMC, sevkiyatları askıya almak ve konuyla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatmak için harekete geçti. Sorun, teknoloji araştırma firması TechInsights’ın bir Huawei ürününü parçalara ayırması ve içinde bir TSMC çipi bulması üzerine ortaya çıktı. Salı günü bildirilen bu keşif, Çin ordusunun yeteneklerini sınırlamak için iki yıl önce uygulanan ABD düzenlemelerinin ihlali anlamına gelebilir.

ABD, Çinli şirketlerin gelişmiş yarı iletkenleri elde etmesini ve üretmesini önlemek için daha sıkı ihracat kontrolleri uygulamak amacıyla özellikle Huawei’yi hedef aldı. TSMC, olayı hem ABD hem de Tayvan yetkililerine bildirdi ve bunu operasyonları içinde önemli bir uyarı olarak değerlendirdi. Çipin Huawei ürününe giden yolculuğunun en erken izi 11 Ekim’e dayanıyor.

TSMC tarafından sevkiyatları askıya alınan müşterinin kimliği açıklanmadı ve TSMC durum hakkında yorum yapmayı reddetti.

ABD daha önce Çin’e gelişmiş yapay zeka çiplerinin ihracatını kısıtlamıştı ve bu önlemlere rağmen, Çinli kuruluşların bu kısıtlamaları aşmanın yollarını aradığı bildirildi. Bu yılın başlarında, gelişmiş ABD çiplerine ve yapay zeka yeteneklerine erişmek için Amazon gibi şirketlerin bulut hizmetlerinden yararlandıkları rapor edilmişti.

Çin’e yakınlığı ve tarihsel gerginlikler nedeniyle temkinli bir duruş sergileyen Tayvan, Çin’de gelişmiş çiplerin üretimini önlemek için kendi ihracat kontrollerini uygulamaya koydu. Tayvanlı yetkililer, ABD ihracat kontrol kurallarına uyma konusundaki kararlılıklarını vurguladılar.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-torbali.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu