Ekonomi

Salep hasadı başladı: Kilo kurusu 2 bin lira

Salep hasadı başladı: Kilo kurusu 2 bin lira

SAMSUN – Hasadı yapılmaya başlanan kuru salep hasadı kilosu 2 bin TL’den alıcı buluyor.

Metrekare başına kazanç açısından oldukça karlı olan ve üreticinin yüzünü güldüren salebin hasadı başladı. Türkiye’de son yıllarda bitkisel üretime büyük önem verilmektedir. Bu kapsamda 2016 yılında Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde izinli salep ekimine başlayan çiftçi sayısı geçtiğimiz dönemde 7’den 150’ye yükseldi. Son yıllarda sayısı artan salep üreticilerine rağmen kuru salep kilosu 2 bin TL’ye satılabiliyor.

“7 olan salep üreticisi sayısı 150’ye çıktı”

19 Mayıs İlçesi Ekolojik Üreticiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Karaman, salep üretimine ilginin arttığını belirterek, “2016 yılında Bakanlığın izniyle 19 Mayıs’ta salep üretimine başladık. .Tarlalarımıza doğadan salep ektik.O zamanlar 7 çiftçiyle başladığımız salep üretimine şimdi 150 çiftçiyle birlikte yapıyoruz.Samsun’da 60 dönüm alanda salep üretiliyor. birden fazla çoğaltma amaçlı 6-7 yıldır salep üretenler ancak salep satabilmektedir.Çiftçilerimiz son 2-3 yıldır para kazanmaya başlamıştır.Uygun şartlar sağlandığında siz de satabilirsiniz. Dekara 200 bin fidan alınabiliyor.”Salep, çiçeklenme başlangıcından koza dönüşüne kadar hasat edilebilir. Hasatta çoğalan yumruları alıp yumruyla birlikte anaç fidesini tekrar dikiyoruz. Böylece her yıl aynı tarladan daha fazla yumru elde etmiş oluyoruz” dedi.

“250 yaş, kurusu 2 bin TL”

Toz salebin kurutularak, yaşına göre daha pahalı olduğunu belirten Hakkı Karaman, “Doğru ekildiğinde dekardan 800 kilo ile 1 ton arası verim alınabiliyor. İklim değişikliğine bağlı olarak bu verim 500-600 kiloya kadar düşebiliyor. Taze fidan üreticiden dönümü 250 TL.Çiftçimiz kendi kurutursa ağırlığını 2 bin TL’den alıyoruz.Salep dekar alandan verim ve kazanç oranı açısından diğer ürünlerden oldukça karlı.Siyah Deniz Bölgesi salep üretimi için oldukça uygundur.Salep topraktan besin almaz.Kanıtlanmıştır. Bu bölgelerde yüksek verimlilik yaşıyoruz. Küçük alanlarda üretim yapan çiftçileri yönlendirmek adına bunu tavsiye ediyoruz” dedi.

“Üretilen salep Türkiye’de ihtiyacı karşılamıyor”

Türkiye’nin salep ihtiyacının karşılanması ve ihraç edilmesi için daha fazla salep üretilmesi gerektiğinin altını çizen Karaman, “Son yıllarda salep yetiştirmek isteyen çiftçiler yönetmeliğe takıldı. Bu yıl sonuna kadar bu düzenleme ile vatandaşların salep yetiştirmesi daha kolay olacak”Şu anda ülkedeki üretim Türkiye’nin ihtiyacını karşılamıyor. Üretimimiz birkaç dondurma firmasının ihtiyacını bile karşılamıyor. Şu anda 40 ton dondurma üretsek, bunun sadece 15 tonu çoğaltma nedeniyle piyasaya satılıyor. Bu üretimin en az bin tona kadar olması gerekiyor. Şu anda Samsun’da “Türkiye’de 150 çiftçinin tamamı hasat edilse yılda 30 ton salep üretebiliyor. Çoğaltma nedeniyle en fazla 10 ton salep pazara getirilebiliyor. Türkiye pazarını düşünürsek, kullanırsak Hem sıcak salepte hem de dondurmada 500 ton, bin ton arasında üretim olması lazım” dedi.

Salep hakkında bilgi

Salep otsu ve esansiyel bir bitkidir. Özellikle içerdiği glukomannan nedeniyle dondurma üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır. Güç veren, göğsü yumuşatan, zihnin çalışma gücünü artıran, kabızlık ve ishali önleyen ve daha birçok konuda vücuda önemli ölçüde takviye sağlayan salep, taşıdığı tohumlarla girişimciler için de önemli fırsatlar sunuyor.

haber-salipazari.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu