Rapor: Küresel ekonomideki toparlanma 2024 ortalarına ulaşabilir
Allianz Trade, 2023 Yaz Ekonomik Görünüm Raporunu yayınladı.
Raporda, güç krizinin etkilerinden tam olarak kurtulamayan küresel ekonominin, sıkılaştırıcı para politikalarının etkisini artık tam olarak hissetmediği vurgulandı.
Ayrıca raporda, para politikasındaki sıkılaştırmanın ekonomik aktivite ve istihdam üzerindeki kümülatif etkisinin devam etmesi nedeniyle 2023 ve 2024 yıllarında ılımlı küresel büyümenin beklendiğine değinildi.
2023’te ‘yumuşak iniş’
Raporda bazı güçlü ekonomiler için büyüme tahminlerini bir tedbir daha yükselttiklerini belirten Allianz Trade küresel ekonomistleri; ABD ve Euro Bölgesi’nin 2023’te yumuşak bir iniş yaşayacağını ve ardından 2024’te hafif bir toparlanma göstereceğini belirtiyor.
Küresel büyümenin büyük olasılıkla 2023’te yüzde 2,5’a gerileyeceği ve 2024’te yüzde 2,3’te kalacağı da verilen bilgiler arasında.
Rapora göre, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında büyümede önemli farklılıklar olacak. Gelişmiş ekonomilerin 2023 ve 2024’te negatif büyümeden kaçınma şansı daha yüksek.
“İyileşme 2024 ortalarına kadar hissedilebilir”
Raporda yer alan bilgilere göre küresel ticaret, 2022’nin son çeyreğindeki yüzde 2’lik düşüşün ardından yılın ilk çeyreğinde gerilemeye devam etti.
Ancak ilk yarıdaki sakinliğin ardından, yılın ikinci yarısında şirketlerin yeniden stoklanmasının tetiklediği ölçülü bir toparlanma bekleniyor.
Rapora göre nominal olarak; Emtia fiyatlarının düşmesi, küresel nakliye fiyatlarının ve diğer birçok girdi fiyatlarının düşmesi, enflasyonist baskıların azalması ve küresel ticaretin nominal değer olarak yüzde 2,1 oranında gerilemesi bekleniyor.
Zorlu küresel ekonomik görünüm nedeniyle bazı büyük ekonomilerin bu yılın başlarında resesyona girdiğine dikkat çekilen raporda; Küresel GSYİH büyümesinin 2023-2024’te sırasıyla ortalama yüzde 2,5 ve yüzde 2,3 olacağı varsayımlarının ortasında.
ABD ve Euro Bölgesi’nin ılımlı 2023-2024 büyüme senaryolarının sıkı para politikasının etkisiyle şekilleneceği belirtilirken, imalat sektörü ve küresel ticaretteki durgunlukların 2023’ün ilk çeyreğinde Almanya, Singapur ve Tayvan gibi birçok ekonomiyi teknik durgunluğa sürüklediği belirtiliyor.
Enerji verimli şirketler kazanacak
Ancak 2023-2024 yılının kazananlarının güç verimliliğine sahip şirketler olacağına dikkat çeken raporda, bu alana sahip çıkamayan bazı şirketlerin piyasadan çekileceği öngörüsü yer alıyor. Türkiye’ye de atıfta bulunulan raporda, ülkede Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerin kritik önem taşıdığı belirtiliyor.
Allianz Trade Yaz Ekonomik Görünüm Raporu’nda borsaların bilinmeyen ekonomik koşullara meydan okuduğu değerlendiriliyor.
Beklenenden iyi gelen ilk çeyrek karları, ABD’de azalan resesyon riskleri ve olumlu siyasi haber akışı sayesinde piyasaların yılın başından bu yana analist iddialarını aşarak iyi performans gösterdiği belirtiliyor.
Ancak bu performansın yavaş büyüme, enflasyondaki normalleşmenin gecikme olasılığı ve kısa vadeli faiz oranlarının daha uzun süre beklenenden yüksek kalması gibi risklerle karşı karşıya olduğunun altı çiziliyor.