Haber

İhsan Eliacık’ın tefsiri müsadere kararı: Diyanet’in kendisi İslam dininin temel özelliklerine aykırıdır

İlahiyatçı yazar İhsan Elçık’ın ‘Yaşayan Kur’an-ı Kerim Türkçe Meal-Tefsir’ adlı kitabının neşredilmesine, dağıtılmasına ve toplatılmasına karar verildi. Karara tepki gösteren ve üst mahkemeye başvuracaklarını belirten İlyacık, “İslam dininin temel ilkelerine aykırı yorumlar yaptığınızı söylüyorlar. Bana göre Diyanet’in kendisi bile anlam ifade ediyor. İslam dininin temel özelliklerine aykırıdır” dedi.

BirGün’den Berkay Sağol’a konuşan, İhsan Elçık, “Diyanet’in 2019 yılında yayınladığı genelge ile İslam dinine aykırı çevirilerin toplanıp imha edilmesi sağlanacak. Bir kere bu Anayasa’ya aykırı bir genelgedir. Anayasa kararı, hükümet kararıyla ortadan kalkar. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu kitabımda İslam dinine aykırı unsurları tespit ederek İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne bildiriyor. Bu başvuru üzerine mahkeme Basın Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca kitabın toplatılmasına karar verir.

‘YÜKSEK MAHKEMEYE BAŞVURACAĞIZ’

Bir suç uydurulduğunu ifade eden Eliacık, “İslam dininin temel esaslarına aykırı yorumlar yaptığınızı söylüyorlar. Bana göre Diyanet’in anlamı, hatta kendisi bile İslam dininin temel özelliklerine aykırıdır. Bu karar tek adamlığın giderek din diktatörlüğüne dönüştüğünü gösteriyor. Bu da yanlış yolda olduğumuzu gösteriyor. Bir üst mahkemeye başvuracağız. Oradan kararın bozulacağını düşünüyoruz” dedi.

‘BUNUN ÖTESİNDEKİ HER ŞEY ‘DİN DİNİ’ OLARAK YASAKTIR’

Akademisyen Yavuz Çobanoğlu, kararı şu şekilde değerlendirdi:

“Öncelikle dini bir kitapla ilgili bir durumun mahkemede nasıl tartışılıp karara bağlanabileceğini sormak gerekiyor… Ne zamandan beri ülkede mahkemeler dini bir konuda karar vermeye başladı, üstelik sadece bir mezhebin tefsirini mi hesaba katarsınız? Öyle görünüyor ki, bir yargı, kararında “dinin temel özellikleri” ifadesini kullanarak kendisini “dinin belirlediği kurallar etrafında” karar verici olarak tanımlamıştır. Referans bir dinin bir mezhebinden alınmıştır. Burada dini muhayyile, her zaman olduğu gibi, ahlaki olan da dahil olmak üzere tüm toplumsal alaka ve işleyişi belirleyen bir ölçek olmayı amaçlar. Üstelik kolluk kuvvetlerinin yaptırımlarını da arkasına alarak. Bunun ötesinde her şey olduğu anda ‘din dışı’ diye yasaklanıyor.”

Ne oldu?

Yaşayan Kur’an-ı Kerim Türkçe Meal-Tefsir kitabının yayım yasağı ve toplatılmasına ilişkin kararla ilgili olarak “İslam dininin temel nitelikleri açısından sakıncalı unsurlar içerdiği” belirtildi. Karara sosyal medya hesabından tepki gösteren İlyacık, el koyma kararının keyfi olduğunu söyledi.

İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği müsadere kararında gösterilen gerekçeyle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2019 yılında yayınladığı genelgede de aynı cezaların kullanılmış olması dikkat çekti. 2019 yılında yayınlanan genelgede “İnceleme sonucunda Kurul tarafından İslam Dininin temel özellikleri bakımından sakıncalı olduğu belirlenen tercümelerin; Basım ve yayımın durdurulmasına, dağıtılanların toplanmasına ve imhasına karar verilmesi için yetkili ve sorumlu merciye başvurulmak üzere yasal süreç başlatılacaktır. (HABER MERKEZİ)

tuzla-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu