Haber

59. Münih Güvenlik Konferansı Ukrayna önceliğiyle başlıyor

Avrupa güvenliğinin geleceğine dair değerli açıklamaların yapılacağı Münih Güvenlik Konferansı (MSC 2023) bugün Ukrayna önceliğiyle başlıyor.

Savunma ve güvenlik alanında dünyanın değerli platformlarından biri olan konferans, kıtada binlerce kişinin ölümüne yol açan Rusya-Ukrayna savaşı sürerken, Pekin ile Washington arasında artan gerilimin ortasında gerçekleştirilecek. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana milyonlarca insanı göçe zorladı.

Geçen yılki konferans, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından birkaç gün önce, COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle ve Moskova’nın katılımı olmadan daha küçük ölçekte gerçekleştirildi.

Söz konusu konferansta Rus askerleri Ukrayna sınırlarına yığılırken, Batılı liderler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Ukrayna’yı işgal etmemesi çağrısında bulundu. Batılı liderler, Moskova’yı böyle yaparsa “korkunç” sonuçlara karşı uyarmışlardı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, davet edildiği konferansa katılmamayı tercih etti.

Bu yılki konferansta Rusya-Ukrayna savaşı, Batı ile Çin arasındaki ilişkiler, güç kaynağı ve güvenlik, gıda güvenliği, NATO ittifakının genişlemesi, çip tedarik zinciri, savunma harcamaları, iklim krizleri, teknoloji düzenlemesi ve siber güvenlik konularının ele alınması bekleniyor.

Konferansın ayrıca, Avrupa’nın kendi askeri kapasitesini ne kadar geliştirmesi gerektiği ve Avrupa’nın güvenliği için ABD’ye ne kadar güvenmesi gerektiği gibi konularda uzun süredir devam eden tartışmaları yeniden hızlandırması bekleniyor.

Bu yıl 59’uncusu düzenlenecek olan ve 19 Şubat’a kadar sürecek olan konferans, Münih’teki Bayerischer Hof Otel’de gerçekleştirilecek.

Siyaset, ekonomi, ordu, diplomasi ve istihbarat alanlarından üst düzey temsilcilerin bir araya geldiği konferansa 40’tan fazla hükümet ve devlet lideri ile 100’e yakın dışişleri ve savunma bakanının katılması bekleniyor.

Konferansın katılımcıları arasında dünya çapında faaliyet gösteren şirketlerin üst düzey yöneticileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yer aldığı 400’ü aşkın konuk yer alıyor.

Konferansta dünyanın farklı yerlerinde yaşanan krizler, savunma ve dış politika konuları da ele alınacak.

Batılı liderlerin yoğun ilgi gösterdiği 3 gün sürecek konferans, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’nin video konferans yoluyla yapacağı konuşmanın ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un açılış konuşmasıyla başlayacak.

Konferans kapsamında, Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi’nin daveti üzerine G7 Dışişleri Bakanları, Ukrayna’ya verdikleri desteği yeniden teyit etmek amacıyla bir araya gelecek.

Konferansa aralarında ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in de bulunduğu 40’tan fazla ülke katıldı. Hükümet lideri ile yaklaşık 100 dışişleri ve savunma bakanı katılacak.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Dış İlişkiler Merkez Komitesi Direktörü Wang Yi, konferansta Çin’i temsil edecek.

Konferansa Rusya ve İran’dan yetkililerin davet edilmemesi ve ABD’den geniş katılım olması dikkat çekti.

Kamala Harris liderliğindeki ABD delegasyonu, yaklaşık 60 senatör ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşuyor.

Geniş güvenlik önlemleri

Konferans nedeniyle Bayerischer Hof Otel çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınacak.

Etkinliğin güvenliğini sağlamak için yaklaşık 4.500 polis görev yapacak. 300 federal polis güvenliği takviye edecek. Otel çevresindeki yollar trafiğe kapatılacaktır.

NATO baltalarının ve solcu grupların bugün Münih şehir merkezinde hava atması bekleniyor. Gösteriler otel çevresindeki güvenlik çemberinin dışında gerçekleştirilecektir.

Konferans geçmişi

“Uluslararası Askeri Bilimler Toplantısı” adıyla ilk kez 1963 yılında Münih’te düzenlenen konferansa, o dönemde Almanya, ABD ve NATO üyelerinden daha fazla katılım olduğu için “Transatlantik Aile Toplantısı” adı verildi.

1994 yılından sonra “Münih Güvenlik Politikaları Konferansı” olarak düzenlenen toplantı, 2008 yılında “Münih Güvenlik Konferansı” olarak değiştirilmiştir. İlk yıllarda 60 katılımcı ile sınırlı olan konferans, Hindistan’dan gelen katılımcılara açılmıştır. 1999 sonrası Avrupa’nın doğusundaki ülkelerden Japonya ve Çin.

Konferans, 1991 yılındaki Körfez Savaşı ve 1997 yılında konferans başkanlığının değişmesi dışında her yıl düzenli olarak yapılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu